28.10.08

Hakatus

Ühtaegu paari hea sõbra-tuttava survel ja iseenda tahtel saab täna alguse minu kolmas blogi - Vaimuveski. Esmalt tekib imekombel siia sattunud lugejal kahtlemata küsimus, kust pärineb taoline kentsakas bloginimi. Eks ma siis püüan veidi selgitada.

Vaimu all olen kõigi lugupeetud skeptikute rahustuseks silmas pidanud teadvusega seotud ajuprotsesse - mõttetegevust. Tuuleveski püüab aga oma tiivalabadega õhuvoole, mis on osaks ülemaailmsest atmosfääri tsirkulatsioonist. Metafoorina võiks see tähistada kes-teab-kust pärit impulsse, vaatenurki ja mõttemalle, mis annavad hoo ning suuna konkreetsele mõttetegevusele. Väikesed hallid rakukesed toimivad veskikividena, mis asuvad jahvatama siit ja sealt kokku kogutud infoivakesi. Sealjuures sõltub nii mõndagi ka veski konstruktsioonist, hooldusest, veskikivi omadustest ja muudest asjaoludest, mis ühe veski eriliseks ja hästi toimivaks muudavad. Jahu kvaliteet sõltub aga ka sisendi - jahvatatava vilja kvaliteedist. Sõklaline ja niiskunud tooraine ei võimalda saada korralikku jahu. Nii on ka igapäevaselt eksitavat, aegunud või tühist infot tarbides sisuliselt võimatu jõuda läbinägelike ja tuumakate mõttearendusteni.

"Vaimuveski möldriks" sobiks seega ükskõik milline agar veebisurfar või lihtsalt ilmaasjade üle mõtiskleda armastav persoon. Mõlemad omadused on esindatud ka siinkirjutaja isikus. Nii peaks Vaimuveskist idee poolest kujunema koht, kus üritan isikliku aju "veskikivide" vahel küpsetuskõlblikuks jahvatada (mõttekaks mõelda) igapäevaselt esile kerkivaid aktuaalseid päevateemasid, kentsakaid uudiseid, pisikesi põnevaid uitmõtteid ja muid vaimu-ivakesi, mida siit-sealt üles õnnestub noppida. Erinevalt mu teistest, suhteliselt lihvitud "kvaliteet-blogidest" (mille täiendamine on samas kole aega- ja vaevanõudev) peaks Vaimuveski kujunema minu "argipäeva-blogiks". Siin ei pööra ma erilist rõhku põhjalikele infootsingutele, teksti viimistletusele ega illustreerimisele. Olulisem on hetke jäädvustamine, mõttel sabast haaramine, värske avastuse jagamine. Aga mis ma ikka pikalt heietan, eks vaadakem koos, mis sellest asjast välja tuleb!

8 kommentaari:

webxan ütles ...

Aga mis seal muud kui PALJU ÕNNE ning libedat sulge! Õigem oleks vist tänapäeval küll öelda, lobedaid klahve ja pudruvaba klaverit (st klaviatuuri).

Just torkasin ka endale uue proovi üles, et see aga paikneb uues keskkonnas (ikka prooviks), siis pole esimene sissekanne kuigi asjalik. Aadress sellel on lihtne: http://webxan.synthasite.com/. Mõnusat lugemist ja kommenteerimist!

propsis ütles ...

Tänan webxani kommentaari-otsa toreda lahtitegemise eest! Ühtlasi loodan, et tema kirjutatu ei jää sugugi viimaseks vastukajaks, mida mu siinsete kirjatükkide kohta saadetakse.

Kahjuks tundub küll, et webxani uus ja muidu igati tore blogi ei sisalda kommenteerimisvõimalust. Mitte et monoloogki kiiduväärt kunstivorm ja sisekaemuse meetod poleks, kuid siiski loodan salamisi, et webxan oma hüva idee teostamiseks edaspidi mõne veidi interaktiivsema keskkonna leiab.

kass27 ütles ...

25.07.2008
Skeptiliselt
Ootame kannatlikult ;)

propsis ütles ...

Kes kannatab, see kaua elab - idee ka Vanasõnasõela tarvis!
Aga väidetav stoiline kannatlikkus ei takista head La kassi mulle tolle ennemuistse asjaga ühtelugu pinda käia. :P

Võta või too skepsisevärk täna tõepoolest käsile sedasi!

webxan ütles ...

Mina ei ole ka selle halli tausta vajalikkuses kindel. Isiksused paistavad silma ka särava ilmaga, iga ilmaga.

Ja antagu mulle andeks, aga suurem osa inimkonnast moodustabki ju tegelikult halli massi. Oma igapäevatoimetustes, oma sotsiaalses ämblikuvõrgus, vanemate pealesurutud abiellumisnõudmistes ja nõnda edasi. Tobedad kombed ja kokkulepped veel pealekauba.

Värvusnüansid ilmnevad alles erinevate kultuuride võrdlemisel. No kuidas on võimalik, et laupäeva õhtul ei minda sauna? Kuidas on võimalik, et hingede päeval ei süüdata küünalt või jõulude ajal ei tassita puid tuppa? Kuidas on võimalik, et sünnipäevalapse terviseks endal sarve umbe ei joodaks? See ei tule kõne allagi, et nõud on kaks päeva pesemata või et sokke kantakse sandaalidega! Seda nimistut võiks lõpmatuseni jätkata.

propsis ütles ...

Kirkalt hallist massist eristuvaid isiksusi on vähe muidugi. Samas, ega ka nemad kõik anonüümses tänavapildis välja ei paista. Kui see just ei ole mingil põhjusel nende eesmärk.

Anonüümne ütles ...

Amiable fill someone in on and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.

Anonüümne ütles ...

Taname huvitavat teavet