30.12.08

Veebiäri

Tegin täna esimest korda tõsisemat tutvust veebiäri maailmaga, osaledes tehnikakaupade ostu-müüki vahendaval ja nende kohta infot pakkuval veebilehel foorum.hinnavaatlus.ee asetleidnud oksjonil. Müügiks pakuti kompaktkaamerat Canon Powershot G9. Müüja Tanel oli OSTA KOHE hinnaks määranud 4500 kr, millele foorumilehel pakkumised vargsi lähemale tüürisid. Uurisin selle kaamera kohta mitmeteid prominentsetseid ingliskeelseid arvustusi, mis kui ühest suust kinnitasid, et tegu on väga edulise ja kõrgkvaliteetse kompaktkaameraga. Ka pikaajalisemate kasutajate kommentaarid nii kaamera kasutusmugavuse, lisafunktsioonide, töökindluse kui fotode kvaliteedi osas olid valdavalt ülivõrretes. Minu jaoks sai kaalukaks asjaoluks ka G9 väidetavalt oivaline makrofoto funktsioon (fookuskaugus kuni 1 cm) ja 12,1 megapikslit, mis jätavad rohkesti ruumi kadreerimiseks ning toovad modelli täies ilus esile. Veidi võiks ju kurta 6X optilise suumi üle, aga ajab seegi asja ära päris kenasti. Pealegi olla kaamerale saadaval lisalääts, mis aitavat suumi kahekordseks kasvatada. Et G9 poehind jääb Hinnavaatluse andmetel 5900 ja 7900 krooni vahele ning maaletooja Overall pakub seda lausa 8200 krooni eest, tundus asi huvipakkuv, kuna tegemist pidi olema sisuliselt uue kaameraga (tehtud vaid paarkümmend klõpsu).

Seega sisenesingi nädalapäevad tagasi oksjonile, kus kaamera hetkehind oli 3200 kr. Eeldasin märgatavat tõusu ja lajatasin seega omalt poolt kohe 300 kr otsa. et konkurente veidi ehmatada. Järgnes mõõduka aktiivsusega pakkumine 4...5 isiku osalusel, mille käigus kaamera hind tõusis eilseks üle 4000 krooni, lähenedes jõudsalt OSTA KOHE hinnale. Paarkümmend minutit enne oksjoniaja lõppu (kell 15) tegi üks kodanik pakkumise 4400 kroonile, mispeale otsustasin loobuda 50 kr kaupa panustamisest, kaardid lauale lüüa ja OSTA KOHE hinna välja pakkuda. Tegin seda üliõigel ajal, sest just samal hetkel oli müüja heisanud ka sõnumi, et vaid imevähe on OSTA KOHE hinnast puudu - kes selle esimesena välja pakub, see ka kaamera endale saab. Kohe järgmisel minutil tuligi teine 4500 kr pkkumine, kusjuures toonituse saatel, et täna saaks käest-kätte diili ära teha. Ma pakkusin seepeale kohese pangaülekande võimalust, millega müüja privaatvestluses ka nõusse jäi. Tegingi ülekande ära, mispeale müüja foorumiteema lukku pani. Vahepeal oli seal fotoka hinnapakkumine sujuvalt kerkinud 4800 kroonini, kuna trobikond ostuhuvilisi oli õige hetke maha maganud. Õnneks jäi Tanel kindlameelseks ja loobus suurema profiidi jahtimisest. Seega võingi nüüd Tallinnasse oma uuele kaamerale järele minna.

Tegu oli minu jaoks huvitava ja esmakordse kogemusega sünkroonsest veebiärist, mille kaudu sain aimu, kui pinev võib olla ärimehe igapäevaelu. Kahtlemata sõltuvad ka suurusjärkudes priskemad tehingud sageli täpsest ajastusest, nutikusest ja otsustusjulgusest. Oksjoni lõppjärgus sain igatahes tubli adrenaliinisööstu osaliseks, olles soodsa lahenduse selgudes siiralt õnnelik ja endaga rahul. Mitte et ma kavatseksingi nüüd seepeale ärikaks hakata. :)

6 kommentaari:

webxan ütles ...

Soovides ühtlasi Propsisele palju õnne uue kaamera puhul, tahaksin veidi iriseda sõna ÄRI kallal. Sellel sõnal on tänaseks juures paha maik, olles sünonüümiks tüssamisest ja naha üle kõrvade tõmbamisest. Pealegi on Propsise teo puhul tegemist mitte veebiäri, vaid veebioksjoniga, kusjuures olemas on veel ka näiteks veebikauplused.

Äri on asi ehk siis, kui seda tehakse peaasjalikult tulu saamise eesmärgil. Näiteks on keegi Miisu endale üles pannud terve rea tilinaid ja helinaid ega tee praegusel ajal isegi seda, et jälgiks, kas need korralikult töötavad. Mina tellisin kaks erinevat helinat, raisates kokku 20 krooni, mis ilmselt ärikate kontole laekus, paraku aga ei saanud ma soovitud helinaid.

Näitena toodud äriidee juurde pääseb lehelt www.helinad.com

Anonüümne ütles ...

Imevahva tehing! Õnnitlen õnnestunud ostu puhul!

propsis ütles ...

Nojah, klassikaliseks äriks see mu tegevus vist tõesti ei liiguta. Samas, eesmärgiks ei olnud küll kasumi teenimine, kuid siiski soodsa tehingu sooritamine. Kui nüüd sama kaamera mõnes muus portaalis müüki paneksin, võiks ehk kummati ärist rääkida. Tõsi, seda mul kavas ei ole.

Kas nood tellitud helinad siiski saabusid telefoni mingil kujul?

propsis ütles ...

Tänan samas hr Alvarit kiidusõnade eest! :)

Anonüümne ütles ...

Ostsin ükskord hinnapommist trussikud, mis kohe esimese peeru ajal rebenesid ribadeks!

webxan ütles ...

Helinate tellimuse vastusena saabus küll mingi veebiaadress, kuid koos numbriga, mis ei võimaldanud telefonil netti logimist. Igatahes mul on nood helinad saamata.