12.11.08

Olemine hetkes

Tänaselt Spirituaalse Lektooriumi filmi- ja aruteluõhtult Tartus Küütri 14 seminariruumis jäi muuhulgas kõlama vaimse õpetaja Eckhart Tolle (pildil) idee, mille kohaselt elab inimene teadlikult olevikus vaid siis, kui ta kas:
  • on leppinud sellega, mis parajasti on;
  • naudib midagi;
  • või on entusiastlik.
Mil määral viibime ühes neist vaimsetest seisunditest? Ja mis meid selles takistab? Kas ka mõni teine seisund on meile võrdväärselt hea / vajalik?

Kõik muud seisundid tähistavad Tolle jaoks elu hoovusest väljaastumist, oma EGO võrku takerdumist, mis takistab täisväärtuslikku eksistentsi ja põhjustab probleeme (sh stressi ja depressiooni).

Tolle põhipostulaadiks ongi käesolevale hetkele keskendumise olulisus - selle kunsti õppimine toob loomuldasa kaasa vaimse arengu, mis avaldub isiku elus positiivsete muutustena nii sisemiselt kui väliselt. Ei tasu blokeerida enda elu loomulikku (olevikus toimuvat) kulgu - näiteks mõtetega üha minevikus kaevates ja kõike varasema kogemuse mõõdupuuga kaaludes, või siis hoopis vegeteerides ebamääraste tuleviku-ulmade najal. Ainus, mis ON, ja omab seega tähtsust, on praegune hetk. Võimaldamaks puhast hetke-kogemust, tuleb kasuks õppida oma mõtlemist ohjama, selmet muutuda oma mõtete "pantvangiks", kes ei suudagi enam maailma tajuda vahetult & ehedal viisil , vaid näeb kõike vaid läbi enda MINA kootud mõttelooride (harjumuste, tõlgenduste, hoiakute, ootuste, hirmude jms).

See ei tähenda, nagu soovitaks Tolle kõigil eladagi muretu ühepäevaliblikana. Samas on oluline ka kaugeleulatuvamaid plaane seades teadvustada endale võimalikult tihti käesoleva hetke ning selle eheda kogemise tähtsust, olla kohal ja tegev selles sisemises ruumis, kus kõik sünnib. Nii oleme vaimselt ärksamad, intuitiivsemad, loovamad, inspireerivamad ja vabamad. Ka ei allu me teadlikult hetkes viibides nii kergesti asjade, infomüra, teiste arvamuste jm välise diktaadile, mis takistab meie ainulaadsel looval isikupäral avaldumast, muutes meid passiivseks mugandujaks, hädaldavaks märtriks või kibestunud "saatuse mängukanniks". Suutmatus elada täie teadlikkusega praeguses hetkes on põhjustanud enamiku moodsa ühiskonna (ja selles elavate inimeste) hädadest. Muutus välismaailmas saab aga toimuda vaid sisemaailma uuendamise kaudu.

See oli siis enamvähem essents, mille tänasest üritusest välja sõõrutasin. Jään huviga ootama ka vahvate kaaskommentaatorite seisukohti, olgu siis kaasakiitvaid, õpetlikke või taunivaid.

14 kommentaari:

webxan ütles ...

Oskan vaid öelda, et eks see jutt ole ju päris tore.

Mina olen oma minevikus surkimise isiklikult ammu minetanud. Ja tean, et ka paljud teised, kuna pole mõtet end vaevata asjadega, mida muuta ei saa.

Tulevik ei pruugi üldse ulmeline olla. Kuid tulevikule ma siiski ka üldse eriti ei mõtle. Nooremana, õndsal nõukaajal, olid muidugi kaugeleulatuvad plaanid, mida aitasid realiseerida kindlustunne ja muud seesugused asjad, mis ühes ühiskonnakorraga peldikupotti kadusid. Ma ei nurise, kapitalism on kaunikesti kosutav, kuid siiski vaid edukatele. Hetkel mõtlen, et kui liialt palju ette mõelda ja muretseda, siis muuks aega ei jääkski.

Üldjoontes tähendab sellegi targa mehe sõnum vaid üht: olge pohhuistid!

webxan ütles ...

Pidin ju veel lisama, et nõukaajal oli mingil määral võimalik oma tulevikku muuta. Kõik sõltus sellest, kui hästi sa töötad või kui usin oled. Muidugi ka sellest, mida õppinud oled.

Täna see kõik enam ei kehti. Seadused muutuvad üle öö, tingimused ja olukorrad kujunevad, mitte ei kujundata jne.

Seega, pole mõtet ka eriliselt kaugeleulatuvaid plaane teha. Kui sa just ei jää auto alla või sind nurga taga ära ei pussitata, siis osutud mingite juhuste kokkusattumisel töötute nimekirja, võlavangi või SMS laenu ohvriks.

Elame ühe päeva korraga ning ärme muretse homse pärast!

propsis ütles ...

Taolise lõppjärelduse puhul tundub mulle, et ma ei ole suutnud loo sõnumit kuigi edukalt edasi anda. Nimelt pohhuisti "ei koti" eriti tema ümber toimuv, samas kui Tolle järgi teadlikult hetkes elav persoon on vägagi tundlik kõigele toimuvale, sekkudes sellesse vastavalt enda antud hetke parimale äratundmisele.

webxan ütles ...

No eks see olene jällegi definitsioonist. Mul pohhui! Mina olen pohhuist, ehkki ma reageerin (veel) ümbritsevatele ärrititele :P

propsis ütles ...

Pidasin mõistagi silmas esimese kommentaari lõppjäreldust. Üldjoontes tundub webxani elufilosoofia aga Tolle õpetusega kaunis kenasti haakuvat.

Tulevikku muuta on võimalik kindlasti, aga tundub, et mitte niivõrd üksikasjalisi tegevusplaane visandades, kuivõrd lihtsalt teatud sihte / unistusi silmas pidades ja muutustele valla püsides.

Webxani visandatud tuleviku-alternatiivid ei ole just kuigi roosilised, aga eks taoline musta huumoriga pikitud elukäsitlus ole ka tema omapära. :P

Lõpp-järeldusega olen aga üpriski päri. Püüdkem anda endast parim, kuid jätkem homse päeva pärast muretsemine poliitikute ja teiste selleks seatud isikute hooleks. :)

propsis ütles ...

Pikaajalise vaatlejana võin tõdeda, et täieliku ja lõpliku Pohhuismuse saavutamiseni on webxanil veel pikk tee käia. Tihtilugu näikse tema iroonilis-stoilise fassaadi tagant kumavat siiski ehedad tunded. Andestatagu mulle, kui eksisin!

Muide, kuidas on seotud pohhuistiks olek ja olemasolevatele ärrititele reageerimine? Kas pohhuisti reageerimislävi on kõrgem kui tavakodanikul? Või kuidagi valikuline, vms?

webxan ütles ...

Loomulikult Propsis ei eksi. Webxan on ütlemata hellahingeline tegelane, kes näeb tihtilugu kurja vaeva, et see pohhuistimask eest ei kukuks.

Aga selles mu eelmises märkuses tähandab "reageerimine ärrititele" üht elu tunnust. Püüdsin vihjata asjaolule, et hetkel ma veel elan.

propsis ütles ...

Vat see oli nüüd äärmiselt tähelepanuväärne ja enneolematu ülestunnistus. Minu siiras lugupidamine selle eest!

Ärrititele reageerimist ei õnnestu meil ihulikus elus tõepoolest kuidagi vältida. :P

propsis ütles ...

Muide, propsisel ei oleks midagi selle vastu, kui webxan temaga suheldes pohhuismimaski sagedamini eemaldaks.

kass27 ütles ...

Hea lugu, arvan ma ;) Siin on pihta antud mõlemale eelkommijale. Üks noist elab liigselt õndas tulevikus, teine üritab mõttetuid asju kaaslaste eet varjata ning laseb tol pohhuisti maskil nagunii langeda kahesuguseid reegleid kehtestades :P

propsis ütles ...

Kass27, ma ei saa siiski nõustuda väitega, nagu elaksin liigselt õndsas tulevikus. Ei maksaks mu teoreetilistest heietustest teha liiga isiklikke järeldusi. :P Pigem võiks öelda vastupidi: kardan tulevikku ega ole endale seadnud praktiliselt mingeid tuleviku-eesmärke. Mis ei ole muidugi ka rahuldav olukord - tahaksin seda muuta.

webxan ütles ...

Kassi kommentaar annab mulle indu endale mitu uut maski soetada. Niikuinii on kaaskondlaste suhtumine silmakirjalik, umbes nagu "paljuõnnesünnipäevaks" või siis "häidjõulejaheaduutaastat" soovid.

kass27 ütles ...

Tolle Tolle kiituseks pean mainima, et ta pani härrad blogisejad
endast kriitilist tõde välja pigistama ;)
Loogem endale juba täna need tingimused, tänu millele me homme areneme ;)

webxan ütles ...

Pr Kass võiks teinekord ka selgitada, mida ta oma sõnadega mõtleb.

Mis kahesugused reeglid? Mis pihtaandmine? Meil siin ei käi mingi sõda ju!

Maskidest räägime mõni teine kord pikemalt.