25.11.08

Stiihia tajumisest

Üleeilne suur lumetorm mattis Eesti vägevate hangede alla ja raputas inimesed välja harjumuspärasest igavast elurütmist. See sündmus pakub kõneainet veel tükiks ajaks ja jääb ilmselt rahva mällu "Novembritormi" vm nime all. Tore oli samas tormi ajal jälgida veebiportaalides vallandunud spontaanseid reportaaže ja muljetusi Eesti eri nurkadest. Erilises olukorras näikse inimeste mõttemaailm saavat paraja müksu, nii et hüljatakse tavapärane kommenteerija-hoiak ja tekstid muutuvad siiramaks & spontaansemaks. Tormi-kommentaare võiks laias laastus jagada järgnevalt:

Põnevil ja vaimustunud: siiras rõõm järsku saabunud eheda talveilma üle, looduse stiihia nautimine (sageli spetsiaalselt välja kaifima minnes) - sedalaadi kommentaaridele anti lugejate poolt reeglina positiivseid hindeid.

Neutraalsed-kirjeldavad: tutvustavad kohalikke ilma-olusid või siis kogetud autoteede olukorda ja kaasinimeste käitumist.

Murelikud või küsivad: soovivad isiklikel põhjustel teada näiteks mingi tee läbitavust, ühistranspordi sõiduaegu, või siis avaldavad muret ühistranspordiga teel oleva lähedase käekäigu pärast.

Optimistlik-altruistlikud: kirjeldavad, kuidas aitasid tormis kaasinimesi, või väljendavad muul moel inimlikke tundeid - sedalaadi kommentaarid koguvad lugejailt enamasti kõrgeimad hinded.

Humoristlikud: olukorrale keeratakse mõnuga vinti peale, mugandatakse anekdoote või pakutakse muidu toredaid ütlemisi - ka populaarne kommentaaride liik.

Kriitilis-negativistlikud: olukorda kirjeldatakse kriitiliselt, avaldades pahameelt näiteks transporditeenistuse, ametivõimude, teedevalitsuse või mõne muu instantsi suhtes, keda olukorras süüdlasena tajutakse. Tüüpiline on näiteks kohaliku omavalitsuse kirumine teedepuhastuse viletsa korraldamise eest.

Pragmaatilis-objektiivsed: oponeerivad sageli eelmistele, mööndes, et inimene ikka loodusjõudude vastu ei saa ja targem oleks antud olukorras lihtsalt koju jääda.

Praktilis-hoolitsevad: jagavad kaaslugejatele varmalt kõikvõimalikku infot, mis on pikitud soovituste ja hoiatustega.

Tegelikult võiks erinevaid "kriisikommentaatorite" tüüpe hea tahtmise korral veelgi eristada. See teema on minu jaoks väga huvitav, sest tundub, et taolised olukorrad toovad välja inimeste eheda loomuse. Õigupoolest annaks siit lausa põneva psühholoogilise uurimuse välja arendada, kui keegi viitsiks selle ette võtta.

4 kommentaari:

webxan ütles ...

Siiski pole pai propsis käsitlenud seda suurt hulka inimesi, kellel kõigest sellest suht pohlad. No ei saa õue, siis ei lähe. Küll see mõtetu valge ollus ka ükskord ära sulab, kui just jääaeg ei tule...

propsis ütles ...

Käsitlesin selles loos tõesti vaid sündmuse suhtes aktiivse hoiaku võtnud ehk temaatilise veebiloo all kommenteerinud isikuid. Ehkki tihtilugu eksib ka kommentaatorite hulka persoone, kes rõõmsalt teatavad, et neil pohlad. :P

kass27 ütles ...

Palun ka minu hoiak ära klassifitseerida: Vääramatust jõust tingitud eriti hullud teeolud ning soov säästa Värneri autot jõhktatest liiklustingimustest Tallinna linnas panid mind langetama otsust täna kesklinna mitte sõita. Kuna homme, 25.nov. toimub kontrollreid alles õhtul kell 19:25, siis asume Moonikaga kontoris ametisse kell 15 lootuses, et ilma- ja teeolud võimaldavad meil turvaliselt oma tööd teha.
Selline oli minu kiri ülemustele ja töö koordinaatorile :D

propsis ütles ...

Pragmaatilis-objektiivne tüüp. :P