9.11.08

Uuest toiduseadusest

Meie Vabariigi Valitsus sm Ansipi targal juhtimisel on hakkama saanud järjekordse suursaavutusega teel Eesti viimiseks Euroopa 5 jõukaima ja progressiivseima riigi sekka. Nimelt on läbi surutud uus Toiduseadus, millega sisuliselt keelustati turgudel kodus valmistatud toidu (hapukapsad, -kurgid, moosid jms) müük. Lähemalt saab selle kohta lugeda siit.

Küll aga äratavad hämmastust loo all olevad kommentaarid, eriti aga noile teiste lugejate poolt antud hinded. Ilmneb, et lausa üle 99% hindanutest ei ole hämmastaval kombel üldse mõistnud meie tarkade valitsejate ettenägelikku ja hoolitsevat sammu rahva kaitsmiseks kahjulike bakterite eest. Matsid jäävad matsideks!

8 kommentaari:

webxan ütles ...

No ma ei imestaks mitte raasugi, kui need targad keelaksid peagi ka kodus hapukapsaste söömise ja peeretamise. Peer on ju tuleohtlik!

Teisalt, ma saan aru, et turg on kole räpane koht, kus ei tasuks müüa kahtlase päritoluga lahtist kaupa. Seega ei ostaks ma sealt näiteks itaalia hapukurke. Kuid muus osas on asi hämmastav. Näiteks just värskelt hapendatud kurgid on olnud mu meelisprodukt mu viimastel turutiirudel.

Usun, et selle EU seadustikuga on nii nagu näiteks ka 3+2 süsteemiga hariduses. Meie tchinovnikud võtavad asja lihtsalt liiga südamesse. EU seadused on SOOVITUSLIKU, mitte KOHUSTAVA iseloomuga. Seega, mis iganes jama siin ka ei sünniks, on tegelikkuses süüdi ka minu meelest just kohalikud valitsejad.

propsis ütles ...

Olen webxani järeldusega 100% päri. Lisaks selgub kommentaaridest, et EL vanades liikmesmaades ei ole keegi taolisi jõrme piiranguid täheldanud. Ja see ei ole KAUGELTKI esimene taoline maarahvast represseeriv idiootsus. Mis aitaks? Kas Viimse reliikvia eeskujul hangude ja tõrvikutega Toompeale marssimine? Või õnnestuks valitsejatele ka kuidagi teisiti aru pähe panna?

kass27 ütles ...

Pole too seadus niiväga uus enam midagi:
Redaktsiooni jõustumise kpv. : 21.04.2008
Redaktsiooni kehtivuse lõpp : Hetkel kehtiv

TOIDUSEADUS

§ 2. Toit
Toit käesoleva seaduse tähenduses on Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EÜ) nr 178/2002 artiklis 2 sätestatud aine või toode.

§ 9. Tunnustamine (2) Kui käesoleva seaduse § 8 kohaselt peab ettevõte olema tunnustatud, on toitu lubatud käidelda üksnes tunnustatud ettevõttes.
§ 10. Ettevõtte tunnustamise otsustamine

(1) Järelevalveasutus kontrollib ettevõtte vastavust käesoleva seaduse § 9 lõikes 1 viidatud nõuetele. Kui ettevõte on nõuetekohane, teeb järelevalveasutus ettevõtte tunnustamise otsuse.
TOIDU SUHTES ESITATAVAD NÕUDED

§ 12. Üldnõuded

(1) Turuleviidav toit peab olema ohutu inimese tervisele ning vastama käesolevas seaduses ja teistes õigusaktides sätestatud muudele nõuetele (edaspidi nõuetekohane).
§ 21. Toidu nõuetekohasuse tagamine käitlemisel
§ 22. Käitleja kohustused käitlemisel
§ 23. Toidu jälgitavus
§ 24. Toidu tehniline kirjeldus
§ 25. Ettevõtte tingimused
§ 26. Toiduhügieen
§ 27. Ettevõtte töötaja
§ 28. Töötaja tööle lubamine
§ 29. Toiduhügieenikoolitus ettevõttes
§ 30. Puhastamine, desinfitseerimine ja kahjuritõrje
§ 31. Toiduga kokkupuutumiseks ettenähtud materjalid ja esemed
§ 32. Kasutatav vesi
§ 34. Enesekontrollikohustus
Olen kogu selle jamaga väga lähedalt kokku puutunud. Kui kõiki noid nõudeid päevast päeva järgida ja enesekontrolli dokustaate täita, siis toidu enda valmistamiseks aega enam ei jäägi :P Vaid ametnikel on põhjust oma olemasolu õigustada ja seda toodetavat paberiprahti üle lugeda :D

webxan ütles ...

Hea, et autor siiski tervet seadust ei publitseerinud...

Kuid see väljavõte ei muuda minu öeldut.

Kui seaduse tekstis on nii palju määratlemata sõnu (ohutu, jälgitavus, tervis, ensesekontrollikohus jne), siis ei saagi neid lisasäteta tõsiselt võtta. Igaüks suhtub neisse sõnadesse oma mätta otsast vaadates.

propsis ütles ...

Leian, et vähemalt pooled riigiametnikud tuleks majanduskriisi tingimustes sunduslikult tootvale tööle suunata. Sarnaselt sõdurite mobiliseerimisele julgeolekukriisi puhul.

kass27 ütles ...

EV seadused on EU soovitustest vorminud vägagi kohustava käskude jada. Õigus igat käsku täita aga kerjab suurema summa raha. Postimees.ee kommentaarides on väga täpselt öeldud, kellele see jama kasulik on :) Elagu naturaalmajandus :P

kass27 ütles ...

Publitseerisin vaid mahlakama osa seadusest :D Olenemata mõistete määratlemisest annab see seadus järelvalvele laiad võimalused "käitlejaid" lihtsalt kottida. Selles ühes seaduses tekitatakse rohkem pakazuhhat kui õndsa nõukaaja kõigi seaduste kohta kokku :P

webxan ütles ...

Ja kõige nurjatum siinjuures on veel see, et SELLISTES küsimustes ei küsi rahvalt keegi midagi.

No mis siin küsidagi, kui rahvast esindavad ju saadikud, kes käivad pidevalt kallistel ärilõunatel (rahva raha eest) valitud valijatega kohtumas. Näiteks pole minuga siiamaani küll keegi SUURTEST lõunastanud.

Ükskord istus küll Toomas Hendrik Ilves 16Kannus kõrvallauas, kuid siis polnud ta veel president.